Messierův "půlmaraton"

V noci 8. až 9.5. 2008 

Byl jsem letos prvně pozorovat na LePoS, a protože to bylo zatím nejúspěšnější pozorování, jaké jsem kdy zažil, tak jsem o něm napsal tenhle pozorovací záznam.

Že pojedu pozorovat jsem se rozhodl až v půl sedmé večer, takže mi nezbyl ani čas na přípravu. Sbalil jsem mapy, nějaký jídlo a fotografii kupy galaxií v Panně, kterou jsem měl jen tak zběžně prozkoumanou z města, a doufal jsem, že na LePoS bude vidět víc.

Vyjel jsem z Milevska na kole do Hněvanic. Když jsem přijel, tak mě náš pes "ukecal", abych s nim ještě došel na krátkou procházku za plot. Potom už jsem začal rozbalovat a ustavovat dalekohled.

Tady je panoramatická fotka, jak to tam vypadá z místa, kde jsem pozoroval, přes den.

Ještě za světla jsem koukal na Měsíc. Byl docela úzký - asi 4 dní starý.
Z těch větších kráterů jsem koukal na Langrenus, Furnerius a Petavius (ten měl uprostřed zajímavou horu - něco jako hvězda a od té hory k okraji byl vidět zlom).

 

Pak jsem čekal, až se začnou objevovat hvězdy.

První, které jsem si všimnul, nebyla hvězda, ale Saturn. Namířil jsem na něj a chvíli jsem ho pozoroval - bylo ale ještě hodně světlo, takže z jeho měsíců jsem viděl jen Titan. Počkal jsem, až se setmí ještě víc, a pak jsem rozeznal i Rheu, Tethys a Dione. 
Enceladu jsem si nevšimnul byl na okraji Saturnu.

Takhle jsem si to zakreslil Takhle to potom spočítal StarCalc

   

Pak jsem namířil dalekohled na Mars. Nastavil jsem co největší zvětšení na ZOOM okuláru a přidal jsem ještě Barlow. Mars byl vidět jako plošný objekt, ale nějaké tmavší plochy jsem spíš jen tušil.

Pak už začala být na východní straně oblohy tma, tak jsem se pustil do DSO:

Začal jsem podle mapy hledat galaxie v Panně. První ze všeho jsem našel M84 a M86 a od nich jsem pokračoval po okolí.
Rozeznal jsem tam ještě následující galaxie: NGC4438, NGC4435, NGC4461, NGC4473, NGC4477, NGC4388, NGC4436, NGC4459, M88, M99, NGC4298/4302, NGC4267, NGC4402 a M87

 
(...děkuji Martinu Myslivcovi za jeho fotku, kterou jsem použil jako vyhledávací mapku)

 

Když jsem měl hotovou Pannu, kouknul jsem na M3 v Honících psech.
Pak jsem probral galaxie poblíž Velkého vozu - M109, M108, M97, M81 + M82, dvojhvězdu M40, M101, M51 (tam jsem trochu viděl i ramena), M63, M94, M106.
S M109, M63 a M40 jsem si nebyl moc jistý, tak jsem si je nakreslil i s jasnějími hvězdami v okolí. Doma se pak ukázalo, že jsem se nemýlil. 

Potom jsem se přesunul pod Lva - tam to byly : M105, M95, M96, M65, M66, NGC3628.

Na západě už byla taky skoro tma, tak jsem na poslední chvíli zahlídnul trojici hvězdokup ve Vozkovi : M36, M37, M38 - Za chvíli už mi zapadly za chalupu.

Dál následovala otevřená hvězdokupa M44 (Jesličky) v Rakovi. Při malém zvětšení v hledáčku mi připadala hezčí, než přes dalekohled.

Pokračoval jsem do Lyry na prstencovou mlhovinu M57 a hvězdokupu M56.

Pak jsem zamířil kousek vedle - do Herkula. Tam to byla ta pěkná velká hvězdokupa M13 a trochu menší M92.

V Labuti jsem našel M29, ale bylo to trochu obtížnější, protože Labuť leží v oblasti, kde je strašná spousta hvězd, a já jsem si nebyl jistý, jestli koukám na tu správnou hvězdokupu.

Potom jsem trochu zmateně pobíhal mezi různými souhvězdími, podle toho, jak mi vycházely za stromem, nebo za sousedovic stodolou:
M52 v Hadovi
M103, NGC663, NGC654 v Kasiopeje
M4, M80 - ve Štíru

Když jsem pak hledal NGC6934, vzpoměl jsem si, že někde v Delfínovi byla pěklná dvojhvězda. Tak jsem si jí našel v mapě a kouknul jsem na ní - byla to Gama Del.

Poblíž Delfína jsou souhvězdí Šíp a Lištička, tak jsem v nich hledal hvězdokupu M71 a mlhovinu M27 (Činka).

Pak jsem si všimnul, že mezi stromy vychází něco hodně jasného - byl to Jupiter. Neměl jsem moc času ho zkoumat, protože se objevil jen na pár minut v mezeře mezi stromama a hodně nízko nad horizontem.

Pak jsem nějakou dobu jen čekal, až mi vyleze zpoza stromu souhvězdí Hadonoše. Tam jsem očekával několik hvězdokup. Ležel jsem na lavičce a koukal jen tak bez dalekohledu na nebe. V 1:47 jsem viděl, jak proletěl nějaký hodně pomalý a docela jasný meteor nad Velkým vozem směrem k Herkulovi. Nad Severní korunou se ztratil.

Když vyšel ten Hadonoš, tak jsem v něm našel M12, M10, M14, M107, M9 a kousek od té M9 ještě NGC6356, pak M19 a vedle ní NGC6293 a M62.

Potom jsem měl v úmyslu vrátit se k Labuti a její Řasové mlhovině, ale cestou jsem se ještě zastavil u Lištičky a našel jsem NGC6940.

Potom jsem pokračoval na tu Řasovku. Vzal jsem si na ní i mlhovinový filtr a viděl jsem jí úplně skvěle. Viděl jsem část kolem hvězdy 52Cygni (NGC6960) i velký oblouk (NGC6992) a dokonce jsem tušil i něco uvnitř těchto částí (NGC6979).

Na severovýchodě se začal objevovat Pegas, tak jsem v něm našel M15.

Nad třešní vylezly M11 a M26 (ve Štítu)

Pak jsem zase chvíli čekal, až se mi za stodolou objeví dvojhvězdokupa v Perseovi (NGC884 / NGC869). Poblíž byla i M76 (Malá činka).

Pak jsem ještě počkal na galaxie v Andromedě - M31, M32 a M110.

To už začalo na severovýchodě svítat.

Ve 3:21 letěla ISS a kousek vedle ní blýsklo Iridium. To se mi povedlo vyfotit:

Větší verze na klik ta samá fotka, ale s popisem

 
Potom mi pozorování chvíli kazili nějací hokejoví fanoušci, kteří začali v blízké vesnici (v Branišovicích) odpalovalt ohňostroje na počest našeho vítězství nad Švýcarskem. To se ale nelíbilo našemu psovi, který začal strašně štěkat a nechtěl se uklidnit.

Nakonec jsem ještě narychlo kouknul na pár DSO ve Střelci, které vylezly zpoza třešně na jihovýchodě, ale to už jsem byl dost unavený. Našel jsem tam M28, M22, M21, M20 a M8.

Ve třičtvrtě na 4 jsem začal balit dalekohled a šel jsem se vyspat.
Když jsem pak počítal, kolik jsem toho za noc viděl, došel jsem k číslu 64 Messierovek a 22 NGC-ček.
Kdybych nepodcenil přípravu, mohlo být nalezených DSO ještě víc.

  Ale i tak se mi to pozorování moc líbilo.

 

A tady jsou ještě naskenované poznámky (větší verze na klik)

  


  


  

  

  

 

A tady je ještě pokus o animaci oblohy s téměř reálným horizontem
(Jednotlivé obrázky v animovaném GIFu se přepínají po 10 sekundách a ukazují oblohu po hodinových krocích.)